Αρχή / Αρχική Σελίδα / Ενημέρωση Μελών ΕΔΕ (μεταβατικές διατάξεις εξειδίκευσης στον ΣΔ)

Ενημέρωση Μελών ΕΔΕ (μεταβατικές διατάξεις εξειδίκευσης στον ΣΔ)

Αθήνα 27/12/2018
Αρ.πρωτ. 1297

ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΔΕ
ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ και μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΔΣ στις 20.12.18, σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση τις μεταβατικές διατάξεις της εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), όπως αυτές ψηφίστηκαν πρόσφατα στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ.

Η θέσπιση των μεταβατικών διατάξεων (αφορούν την απονομή της εξειδίκευσης σε όσους έχουν ήδη μετεκπαιδευθεί στο αντικείμενο του ΣΔ) υπήρξε ένα διαρκές και πάγιο αίτημα της ΕΔΕ τα τελευταία 20 χρόνια και η κατοχύρωση τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στον ΣΔ.

Όπως ήδη είχαμε επισημάνει στην τελευταία ενημέρωση, οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες διαμορφώθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις στην Επιτροπή ΣΔ του ΚΕΣΥ ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες. Είναι ευνόητο ότι τα μέλη της ΕΔΕ τα οποία συμμετείχαν στην Επιτροπή του ΚΕΣΥ διεκδίκησαν εκείνο που είναι ουσιαστικά και ηθικά σωστό, την απονομή του τίτλου του «διαβητολόγου» σε όλους τους Παθολόγους και Παιδιάτρους οι οποίοι είχαν συμπληρώσει την ετήσια μετεκπαίδευση του ΚΕΣΥ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, με το σκεπτικό ότι είναι κυρίως αυτοί που στηρίζουν τον ΣΔ στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Μετά την απόλυτη άρνηση του ΚΕΣΥ σε αυτήν την πρόταση, εισήλθαμε σε διαδικασία συζήτησης για τη διαμόρφωση και αποδοχή από το ΚΕΣΥ επιμέρους προτάσεων οι οποίες θα δικαίωναν τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους συναδέλφους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, και μέσα σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά  μεγάλων εντάσεων, παλινωδιών και καθυστερήσεων έγιναν 4 (τέσσερεις!!!!) συνεδριάσεις της Επιτροπής ΣΔ (από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018) με αποκλειστικό θέμα τις μεταβατικές διατάξεις. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ ενημερώνονταν για την πορεία των διαδικασιών σε κάθε συνεδρίαση. Τελικά φθάσαμε σε αποδοχή από το ΚΕΣΥ πλαισίου προτάσεων που δικαιώνουν την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων και οι οποίες απέχουν πολύ από την αρχική θέση του ΚΕΣΥ.

Όσον αφορά στις επιμέρους παραγράφους των μεταβατικών διατάξεων στη μορφή που ψηφίσθηκαν από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ, θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής διευκρινίσεις:

  1. Οι συνάδελφοι του δημόσιου τομέα οι οποίοι έχουν την πιστοποιημένη μετεκπαίδευση του ΚΕΣΥ και οι οποίοι, μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, έχουν λιγότερα χρόνια από αυτά που προβλέπονται ώστε να πάρουν την εξειδίκευση άνευ εξετάσεων (παράγραφοι Α1 και Α2), έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν έως ότου συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος σύμφωνα με τις ψηφισθείσες από την ολομέλεια μεταβατικές διατάξεις και έτσι να προχωρήσουν στην αλλαγή κατηγορίας.
  2. Σύμφωνα με τις παραγράφους Β4 και Β5, οι ιδιώτες συνάδελφοι οι οποίοι κατέχουν την μετεκπαίδευση του ΚΕΣΥ θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Τονίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής του ΣΔ στις 3 Δεκεμβρίου 2018, διαμορφώθηκε πρόταση στα πρακτικά η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία από τους 3 Παθολόγους και τη 1 Παιδίατρο και καταψηφίσθηκε από τους 3 Ενδοκρινολόγους «να προστεθούν στην κατηγορία Α5, άνευ εξετάσεων, οι υπηρετούντες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια». Η πρόταση δεν ψηφίστηκε στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ, εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων εναντίον των μεταβατικών διατάξεων από μέλη της ολομέλειας.
  3. Η πρόταση Β5 (οι ιατροί ιδιωτικού φορέα που έχουν συμπληρώσει αποδεδειγμένη πενταετή κλινική προϋπηρεσία και ερευνητική ενασχόληση στον ΣΔ μπορούν να δώσουν εξετάσεις) πέρασε κατά πλειοψηφία από τους 3 Παθολόγους και τη 1 Παιδίατρο και καταψηφίσθηκε από τους 3 Ενδοκρινολόγους της Επιτροπής ΣΔ. Η πρόταση αυτή ψηφίσθηκε στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ και θεωρούμε ότι είναι σημαντική διότι δίνει την ευκαιρία σε συναδέλφους οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ασχοληθεί με τον ΣΔ να δώσουν εξετάσεις χωρίς να περάσουν από την διαδικασία της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να ενημερώσουμε επίσης τα μέλη μας ότι, παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μετά από παρέμβαση της ΕΔΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου της, απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της εξειδίκευσης την οποία είχε καταθέσει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από μια εξαιρετικά επίπονη διαπραγμάτευση για τις μεταβατικές διατάξεις από όλο το ΔΣ της ΕΔΕ και σε συνέχεια όλων των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων, συμπληρώνονται σχεδόν 2 χρόνια αγώνων για τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης Παθολόγων και Παιδιάτρων στον ΣΔ και την εφαρμογή δίκαιων και αυτονόητων μεταβατικών διατάξεων.

Στόχο της ΕΔΕ, στη συνέχεια, θα αποτελέσει η περαιτέρω διεκδίκηση για τη δικαίωση συναδέλφων, οι οποίοι έχουν εφαρμόσει στην πράξη για πολλές δεκαετίες τις καταστατικές αρχές της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας όσον αφορά την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη – θεραπεία – παρακολούθηση των ατόμων με ΣΔ ασκώντας το λειτούργημα τους σε όλες τις άκρες της Ελλάδας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η ΕΔΕ θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους γιατί ο Αγώνας συνεχίζεται!

 

Να έχετε όλες και όλοι μια Καλή Χρονιά.

 

Για την ΕΔΕ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γεώργιος Δημητριάδης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ανδρέας Μελιδώνης

 

Διαβάστε εδώ την πρωτότυπη επιστολή.

Top