Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα ή έξι μικρά γεύματα στο διαβήτη τύπου 2;

Δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα ή έξι μικρά γεύματα στο διαβήτη τύπου 2;

mealΗ κατανάλωση 2 μεγάλων γευμάτων την ημέρα είναι προτιμότερη σε σχέση με την κατανάλωση 6 μικρότερων γευμάτων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη μικρή μελέτη από το Ίδρυμα Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 54 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 30-70 ετών, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, που ακολούθησαν 2 υποθερμιδικά προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους για 12 εβδομάδες το καθένα. Το πρώτο πρόγραμμα συμπεριελάμβανε 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα (πρωινό και μεσημεριανό) και το δεύτερο πρόγραμμα 6 μικρότερα γεύματα την ημέρα, της ίδιας συνολικής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Το σωματικό βάρος, η περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος και τα επίπεδα σακχάρου αίματος μειώθηκαν μετά από τα 2 προγράμματα διατροφής, ενώ η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξήθηκε. Η κατανάλωση όμως μόνο 2 γευμάτων την ημέρα οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις του σωματικού βάρους, της περιεκτικότητας του ήπατος σε λίπους και των επιπέδων σακχάρου αίματος, καθώς και σε μεγαλύτερη αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με την κατανάλωση 6 γευμάτων την ημέρα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που θέλουν να ακολουθήσουν μια υποθερμιδική δίαιτα, η κατανάλωση 2 μεγάλων γευμάτων την ημέρα μπορεί να είναι πιο ευεργετική σε σχέση με την κατανάλωση 6 μικρότερων γευμάτων την ημέρα.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου του Diabetologia.

 

Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study.

Kahleova H1, Belinova L, Malinska H, Oliyarnyk O, Trnovska J, Skop V, Kazdova L, Dezortova M, Hajek M, Tura A, Hill M, Pelikanova T.

2014 May 18. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

 

Top