Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Έλκος από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Έλκος από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ασθενείς με έλκος από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς λοίμωξη από το βακτήριο αυτό.

Παλιότερες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και του διαβήτη είχαν αντιφατικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι το βακτήριο προκαλεί τον διαβήτη, αλλά ότι συνδέεται στενά με την εμφάνιση του.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ασθενείς για μια δεκαετία. Στην αρχή της μελέτης κανένας από αυτούς δεν είχε διαβήτη. Με την πάροδο του χρόνου, 144 άνθρωποι εμφάνισαν τη νόσο, ενώ το 97% από αυτούς είχε θετικά αντισώματα για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού κατά την έναρξη της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη μάλιστα υπολογίσθηκε να είναι 2.7 φορές μεγαλύτερος στην ομάδα των ατόμων που είχαν τη μόλυνση.

Ακόμα δεν είναι σαφές πως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και ο διαβήτης συνδέονται μεταξύ τους. Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για να βρεθεί αν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει πράγματι επίδραση στην διαβήτη, μια και η λοίμωξη από το βακτήριο αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Diabetes Care.

Helicobacter pylori Infection Is Associated With an Increased Rate of Diabetes.
Jeon CY, Haan MN, Cheng C, Clayton ER, Mayeda ER, Miller JW, Aiello AE.
Diabetes Care. 2012 Mar;35(3):520-5

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top