Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη σε παχύσαρκους εφήβους

Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη σε παχύσαρκους εφήβους

food2Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια, λίγο περισσότερη σωματική δραστηριότητα και λίγο καλύτερη διατροφή  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παχύσαρκους εφήβους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 113 παχύσαρκους εφήβους (μέσο βάρος 90 κιλά, ηλικία 13-17 έτη), οι οποίοι ακολούθησαν πρόγραμμα απώλειας βάρους για 4 μήνες. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης μετρήθηκαν το βάρος των συμμετεχόντων και η ινσουλίνη νηστείας, και υπολογίσθηκαν ο δείκτης μάζας σώματος (σωματικό βάρος / ύψος2), η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο δείκτης ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Η απώλεια βάρους φάνηκε να μειώνει σημαντικά την αντίσταση και να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, μείωση μόλις 8% του δείκτη μάζας σώματος βελτίωσε σημαντικά το δείκτη ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ακόμα και μικρή απώλεια σωματικού βάρους της τάξης του 8% του δείκτη μάζας σώματος, που είναι εφικτός και λογικός στόχος σε προγράμματα διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις σε μεταβολικούς και καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου στους εφήβους.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου του Journal of Pediatrics.

Threshold for Improvement in Insulin Sensitivity with Adolescent Weight Loss.

Abrams P, Levitt Katz LE, Moore RH, Xanthopoulos MS, Bishop-Gilyard CT, Wadden TA, Berkowitz RI.

Journal of Pediatrics. 2013 May 22. pii: S0022-3476(13)00420-4. doi: 10.1016/j.jpeds.2013.04.003. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

Top