Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Δίαιτα και εμμηνόπαυση

Δίαιτα και εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με μια μελέτη, μια δίαιτα μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης με στόχο την απώλεια βάρους ανεξάρτητα από το αν συνοδεύεται από άσκηση ή όχι, συσχετίζεται με μετρήσιμη μείωση στους δείκτες φλεγμονής στις παχύσαρκες ή υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιστήμονες στο Seattle, εξέτασαν την επίδραση μιας δίαιτας χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης και της άσκησης στους δείκτες φλεγμονής σε 438 υπέρβαρες και παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν τυχαία για ένα χρόνο σε μια από τις παρακάτω ομάδες: δίατα περιορισμένων θερμίδων με στόχο απώλεια βάρους κατά 10% (118 γυναίκες), αεροβική άσκηση 225 λεπτά εβδομαδιαίως μέτριας έως μεγάλης έντασης (117 γυναίκες), συνδυασμός δίαιτας και άσκησης (116 γυναίκες) ή τίποτα από τα παραπάνω (ομάδα ελέγχου, 87 γυναίκες). Οι δείκτες φλεγμονής (υψηλής ευαισθησίας C αντιδρώσα πρωτεΐνη, αμυλοειδές ορού, ιντερλευκίνη 6, αριθμός λευκοκυττάρων και ουδετεροφίλων) μετρήθηκαν στην αρχή και ένα χρόνο μετά την παρέμβαση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν στην ομάδα ελέγχου, οι δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα της δίαιτας και της δίαιτας με άσκηση.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η δίατα μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης με ή χωρίς άσκηση μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πιθανή σημασία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου” δήλωσαν οι συγγραφείς.

 

Cancer Research, May 1

 

Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Αλεξιάδου

 

Top