Αρχή / Διαβητολογικά Νέα / Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να μην ωφελεί στο διαβήτη κύησης

Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να μην ωφελεί στο διαβήτη κύησης

dietΜια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δεν είναι, από μόνη της, αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η ανάγκη για ινσουλινοθεραπεία μεταξύ των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Η τροποποίηση του ποσού και της κατανομή των υδατανθράκων των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας αποτελεί το αρχικό βήμα στην αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης, πριν τη χορήγηση ινσουλίνης.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Ισπανίας πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 150 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 33 έτη. Οι γυναίκες ακολούθησαν είτε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα (40% των θερμίδων προερχόταν από υδατάνθρακες, 20% από πρωτεΐνη και 40% από λίπος) είτε μια συνήθη διατροφή (55% των θερμίδων προερχόταν από υδατάνθρακες, 20% από πρωτεΐνη και 25% από λίπος).

Το ποσοστό των γυναικών που ξεκίνησαν ινσουλίνη ήταν περίπου 55% και στις δύο ομάδες και δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στη δόση της ινσουλίνης ή στο χρόνο έναρξης της ινσουλινοθεραπείας, παρά τη σημαντική διαφορά στην περιεκτικότητα της διατροφής σε υδατάνθρακες. Επίσης δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων σε μια σειρά από μαιευτικά και περιγεννητικά αποτελέσματα, όπως η πρόσληψη βάρους από τη μητέρα και η μητρική υπέρταση, η συχνότητα της καισαρικής τομής και η ηλικία του εμβρύου κατά τον τοκετό, η θνησιγένεια και το μέγεθος των νεογέννητων, καθώς και η συχνότητα των υπογλυκαιμιών τους.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι περαιτέρω μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες χρειάζονται για να βρεθεί η βέλτιστη στρατηγική αντιμετώπισης των γυναικών με διαβήτη κύησης.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του Diabetes Care.

 

Low-Carbohydrate Diet for the Treatment of Gestational Diabetes: A randomized controlled trial.

Moreno-Castilla C, Hernandez M, Bergua M, Alvarez MC, Arce MA, Rodriguez K, Martinez-Alonso M, Iglesias M, Mateu M, Santos MD, Pacheco LR, Blasco Y, Martin E, Balsells N, Aranda N, Mauricio D.

Diabetes Care. 2013 Apr 5. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top