Αρχή / Νέα και Ανακοινώσεις / Διάφορα / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 15η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 15η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας

Από το 2017, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (W.F.O.) έχει ανακηρύξει την 15η Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας», μια ημέρα που οι ορθοδοντικοί σε όλο τον κόσμο εορτάζουν και τονίζουν την ανάγκη και τη σημασία της ορθοδοντικής στη γενική υγεία.

Όπως κάθε χρόνο η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.), ως συνδεδεμένο μέλος της W.F.O., συνεορτάζει με τη διεθνή κοινότητα των ορθοδοντικών την Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας διοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις:

  1. Ένα προληπτικό πρόγραμμα ορθοδοντικής εξέτασης. Η εξέταση θα λάβει χώρα στη δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων της «Ευρωπαϊκής Έκφρασης» στην Αθήνα, το Σάββατο 15.5.2021 από τις 11.00΄ έως τις 14:00΄. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή μελών της Εταιρείας σε συνεργασία με το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού», (με τον οποίο η Ε.Ο.Γ.Μ.Ε έχει μία διαχρονική συνεργασία) ο οποίος διαθέτει την κινητή οδοντιατρική μονάδα του. Στα φιλοξενούμενα παιδιά θα μοιρασθεί εποπτικό υλικό της Εταιρείας και προϊόντα στοματικής υγιεινής προσφερθέντα από τις Εταιρείες ABC Kinitron & Colgate.
  2. Μία επετειακή διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση Tην Κυριακή, 16.5.2021 και ώρα 11.00΄ με θέμα «Παιδιά με ειδικές ανάγκες: αξίζουν ορθοδοντική φροντίδα;» και ομιλητή τον Δρ. Γρ. Αντωναράκη, επικ. καθ. Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

Για την 15η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, δεν ξεχνούμε:

  • Τα παιδιά πρέπει να κάνουν την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό το αργότερο μέχρι τα 7 τους χρόνια, οι δε ενήλικες είτε μετά από παραπομπή του γενικού οδοντιάτρου, είτε από πρωτοβουλία των ιδίων.
  • Είτε επιλέξουμε σιδεράκια, είτε διαφανείς νάρθηκες απευθυνόμαστε πάντα στον ειδικό που είναι ο ορθοδοντικός!
  • Ένα υγιές χαμόγελο, είναι παντοτινό δώρο ζωής!

Ποιος αποκαλείται Ορθοδοντικός στη χώρα μας:

  1. Ορθοδοντικός είναι ο ειδικός που λαμβάνει την πιο προηγμένη εκπαίδευση για την παροχή ορθοδοντικής θεραπείας. Αφού ολοκληρώσει τις πενταετείς προπτυχιακές σπουδές του ως γενικός οδοντίατρος (χειρουργός οδοντίατρος) ένας ορθοδοντικός συμπληρώνει στη συνέχεια πρόσθετη, πλήρους φοίτησης εκπαίδευση διάρκειας τριών τουλάχιστον ετών και ασχολείται με την επιστημονική και κλινική εφαρμογή της ορθοδοντικής θεραπείας.
  2. Οι Ορθοδοντικοί διαθέτουν, συνεπώς, προηγμένη επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη στην ευθυγράμμιση των δοντιών και στον συντονισμό της επαφής των δοντιών μεταξύ τους για να επιτευχθεί μια ορθή σύγκλειση σε ένα αρμονικό πρόσωπο. Όπως λοιπόν το πινέλο δεν κάνει τον ζωγράφο, το σφυρί δεν κάνει τον τεχνίτη έτσι ακριβώς και οι ορθοδοντικές συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν δεν κάνουν τον ορθοδοντικό! Τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, τα σιδεράκια, οι διαφανείς νάρθηκες (μεμβράνες) και άλλες ορθοδοντικές συσκευές δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα εργαλεία που επιλέγονται από τον ορθοδοντικό και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας.

Λίγα λόγια για την διοργανώτρια Επιστημονική Εταιρεία. Η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.), η μεγαλύτερη εταιρεία ειδικών ορθοδοντικών της Ελλάδας, ιδρύθηκε πριν 35 χρόνια, λίγο πριν την αναγνώριση της ειδικότητος (1988) στην Ελλάδα και έκτοτε ενημερώνει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και τη σωστή αντιμετώπιση ορθοδοντικών ανωμαλιών. Έχει διοργανώσει πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια με διεθνείς συμμετοχές και πολυάριθμες ημερίδες για τη συνεχή επιμόρφωση των ορθοδοντικών.

Η ορθοδοντική ειδικότητα εξελίσσεται συνεχώς με την εφαρμογή νέων τεχνικών και υλικών που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα και δοκιμασμένα κλινικά πρωτόκολλα. Και στην ορθοδοντική όπως γενικότερα ισχύει στην ιατρική βασιζόμαστε στην επιστημονική τεκμηρίωση με τη μελέτη και αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.

Στις 3-5 Σεπτεμβρίου 2021, η Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. συν-διοργανώνουν με την Ορθοδοντική Εταιρεία Κύπρου, την Ελληνική Εταιρεία Γλωσσικής Ορθοδοντικής και την Ελληνική Εταιρεία Ορθοδοντικών Ναρθήκων το 7ο Συνέδριο των Μεσογειακών Χωρών (MOIP) / 16ο Πανελλήνιο Ορθοδοντικό Συνέδριο με διακεκριμένους διεθνείς ομιλητές πανεπιστημιακούς & κλινικούς Ορθοδοντικούς στην Αθήνα. Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό μοντέλο, δηλαδή τόσο με φυσική παρουσία όσο και παράλληλη διαδικτυακή συμμετοχή, το πρώτο ίσως συνέδριο που διεξάγεται με αυτό τον τρόπο, στην οδοντιατρική κοινότητα.

Μερικός χορηγός στην επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση, είναι η Εταιρεία Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.

Top