Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Διατροφικές επιλογές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε διαβητικούς ασθενείς.

Διατροφικές επιλογές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε διαβητικούς ασθενείς.

pyramid3Η υγιεινή διατροφή και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 6.200 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 χωρίς νεφρική νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών ήταν 5.5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης το 32% των συμμετεχόντων ανέπτυξε χρόνια νεφρική νόσο και περίπου το 8% απεβίωσε. Οι διατροφικές συνήθειες εκτιμήθηκαν με ειδικό ερωτηματολόγιο.

Οι ασθενείς με πιο υγιεινή διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου και μικρότερη θνητότητα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο υγιεινά. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερες από 3 μερίδες φρούτων την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες. Οι ασθενείς με τη χαμηλότερη πρόσληψη ολικών και ζωικών πρωτεϊνών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική νόσο σε σύγκριση με εκείνους με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ η πρόσληψη αλατιού δεν φάνηκε να σχετίζεται με κίνδυνο για νεφρική νόσο. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου και χαμηλότερη θνητότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η υγιεινή διατροφή και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης ή και εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου μεταξύ των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η πρόσληψη αλατιού και πρωτεϊνών δεν φαίνεται να συνδέονται με τη χρόνια νεφρική νόσο.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Αυγούστου του JAMA Internal Medicine.

 

Diet and Kidney Disease in High-Risk Individuals With Type 2 Diabetes Mellitus.

Dunkler D, Dehghan M, Teo KK, Heinze G, Gao P, Kohl M, Clase CM, Mann JF, Yusuf S, Oberbauer R.

JAMA Internal Medicine 2013 Aug 12. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.9051. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top