Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Εγκυμοσύνη και έλεγχος για διαβήτη

Εγκυμοσύνη και έλεγχος για διαβήτη

diabetes-megali-polaroidΣύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της USPSTF (U.S. Preventive Services Task Force) όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη μετά την 24η εβδομάδα κύησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια διαταραχή τους μεταβολισμού της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η συχνότητά του στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 1-25%. Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, μακροσωμίας του εμβρύου και νεογνικής υπογλυκαιμίας. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον και συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 15-60% των γυναικών θα εμφανίσει διαβήτη 5-15 χρόνια μετά τον τοκετό.

Ο έλεγχος για διαβήτη μετά τις 24 εβδομάδες κύησης βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και στην αντιμετώπισή της με διατροφικές αλλαγές, παρακολούθηση του σακχάρου αίματος και χορήγηση ινσουλίνης όπου χρειάζεται, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις επιπλοκές και τους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιανουαρίου του Annals of Internal Medicine.

Screening for Gestational Diabetes Mellitus: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement.

Moyer VA.

Ann Intern Med. 2014 Jan 14. doi: 10.7326/M13-2905. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top