Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Εκχύλισμα κανέλας βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη

Εκχύλισμα κανέλας βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη

Μια πρόσφατη κλινική μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος κανέλας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ σχετίστηκε και με μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 66 διαβητικοί ασθενείς, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο, η δεύτερη ομάδα 120 mg του σκευάσματος με εκχύλισμα κανέλας και η τρίτη ομάδα 360 mg του σκευάσματος. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν και αντιδιαβητική αγωγή (γλικλαζίδη). Η μελέτη είχε συνολική διάρκεια 3 μηνών.

Στο τέλος της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν σημαντικά στις 2 ομάδες που έλαβαν το εκχύλισμα κανέλας, ενώ καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώθηκαν στην ομάδα που έλαβε τη χαμηλή δόση του εκχυλίσματος κανέλας, ενώ στην ομάδα που έλαβε την υψηλή δόση και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρατηρήθηκε μια ελαφρά αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κανέλα είναι ένα υποσχόμενο συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 όταν η υπεργλυκαιμία δεν ρυθμίζεται επαρκώς με τη διατροφή, την άσκηση και την αντιδιαβητική αγωγή, αλλά περαιτέρω μελέτες χρειάζονται προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές συστατικό της κανέλας που είναι υπεύθυνο για το αντιδιαβητικό της αποτέλεσμα.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Nutrition Research.

Cinnamon extract improves fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin level in Chinese patients with type 2 diabetes.
Lu T, Sheng H, Wu J, Cheng Y, Zhu J, Chen Y.
Nutrition Research 2012 Jun;32(6):408-12. Epub 2012 Jun 14.

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top