Αρχή / Νέα και Ανακοινώσεις / Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας (29 Απριλίου 2021)

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας (29 Απριλίου 2021)

Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου

Η 29η Απριλίου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας και κάθε χρόνο γιορτάζεται διεθνώς με σκοπό τη διάδοση των επιτευγμάτων της Ανοσολογικής έρευνας στη μάχη κατά των λοιμώξεων, της αυτοανοσίας και του καρκίνου, και την αύξηση της συνειδητοποίησης από το ευρύ Κοινό για τη σημασία της Ανοσολογίας  στην ατομική υγεία και ευημερία.

Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία Covid-19 έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία ανέδειξε τον τεράστιο αντίκτυπο της Ανοσολογίας στη μάχη ενάντια στη νόσο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται και στο θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας το 2021, που είναι η λοίμωξη Covid-19.

Μια πρωτοφανής παγκόσμια προσπάθεια με τη συνεργασία πολλών επιστημόνων και εργαστηρίων από όλο τον κόσμο, οδήγησε γρήγορα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δρα ο ιός SARS-CoV-2, έκανε δυνατή τη γρήγορη  διάγνωση και εφαρμογή θεραπειών για την αντιμετώπιση της νόσου με αποκορύφωση την επίτευξη  μέσα σε μήνες του μεγάλου στόχου παρασκευής προστατευτικού εμβολίου, φέρνοντας την ελπίδα για απελευθέρωση της ζωής των ανθρώπων του πλανήτη.

Παρόλα αυτά παραμένουν πολλά  εμπόδια και προκλήσεις που αφορούν την επαρκή ενημέρωση των πολιτών για  τη νόσο Covid-19 και την εμπιστοσύνη τους προς τα εμβόλια, προκειμένου να μπορούν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την προστασία τους. Παράλληλα η ισομερής κατανομή των εμβολίων στον πλανήτη και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε αυτά, αποτελούν τα μόνα εχέγγυα για την καταπολέμηση της νόσου.

Η πανδημία όπως και ο δισταγμός έναντι του εμβολιασμού δεν εξαφανίζεται μέσα σε μια ημέρα, όμως η ημέρα  αυτή της γιορτής της Ανοσολογίας έρχεται να αναδείξει, ότι η δύναμη της ενημέρωσης και η διάδοση της γνώσης, μπορούν να υπερνικήσουν προκαταλήψεις και να απελευθερώσουν τις σκέψεις των ανθρώπων, προς όφελος της υγείας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ), στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας, έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων που, λόγω των συνθηκών, θα μας ενώσουν μέσω διαδικτύου www.helsim.gr :

  • Δημιουργία και ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΕΑ video για Κοινό και Επιστήμονες με τίτλο «Η μάχη του Ανοσιακού Συστήματος με τον κορωνοϊό-Όπλα και Στρατηγικές».
  • Διάθεση πρόσβασης (link) για παρακολούθηση του Διεθνούς webinar Immunology in the time of COVID-19: achievementschallenges and opportunities, που διοργανώνεται υπό των αιγίδα της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ανοσολογικής Ομοσπονδίας (IUIS-EFIS) με συμμετέχοντες  κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο Covid-19.
  • Διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης, στις 19/05/21, με θέμα « Η Ανοσολογική έρευνα στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19», με συμμετοχή μελών της ΕΕΑ που εργάζονται πάνω στη νόσο (διάγνωση, ανοσοπαρέμβαση, εμβόλια).
  • Άνοιγμα επικοινωνίας με το Κοινό για υποβολή γραπτών ερωτήσεων που θα απαντηθούν από τους Επιστήμονες της ΕΕΑ.
  • Στήριξη των Ελλήνων Επιστημόνων Μελών της ΕΕΑ που εργάζονται στην Ανοσολογική Έρευνα, με ανάρτηση την Ημέρα Ανοσολογίας στην ιστοσελίδα της ΕΕΑ, προκήρυξης δύο υποτροφιών για επιχορήγηση ερευνητικών προγραμμάτων για τη νόσο COVID -19.Τα hashtags που προτείνονται από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες Ανοσολογίας για το φετινό εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας είναι:#DAYOFIMMUNOLOGY

    #THANKYOUIMMUNOLOGY

    Καλούμε όλους να επικοινωνήσουν τα μηνύματα και, στις 29 Απριλίου, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της  Εταιρείας www.helsim.gr ευχαριστώντας μαζί μας την Ανοσολογία.

Top