Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η αντιμετώπιση του προδιαβήτη μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του διαβήτη

Η αντιμετώπιση του προδιαβήτη μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του διαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερα από το κανονικό επίπεδα γλυκόζης αίματος, όχι όμως αρκετά υψηλά για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση αυτή προηγείται του διαβήτη και περίπου το 70% των ατόμων με προδιαβήτη θα εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Διαβήτη, διαπίστωσε ότι σε άτομα με προδιαβήτη, η επιστροφή του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη του διαβήτη.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Diabetes Prevention Program Outcomes Study, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 ασθενείς. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες, στην πρώτη έγιναν αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη δεύτερη χορηγήθηκε μετφορμίνη και στην τρίτη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Ο στόχος ήταν να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατάφεραν να επιστρέψουν, ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα, σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου αίματος, ανεξάρτητα από το αν αυτό επιτεύχθηκε μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής ή με την χορήγηση μετρφορμίνης, είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, που ήταν περίπου 6 χρόνια.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Lancet.

Effect of regression from prediabetes to normal glucose regulation on long-term reduction in diabetes risk: results from the Diabetes Prevention Program Outcomes Study.
Perreault L, Pan Q, Mather KJ, Watson KE, Hamman RF, Kahn SE; for the Diabetes Prevention Program Research Group.
Lancet. 2012 Jun 8. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top