Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Νέα έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη τροφίμων ή συμπληρωμάτων πλούσια σε βιταμίνη K1 (φυλλοκινόνη) στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1900 συμμετέχοντες της μελέτης «πρόληψη με τη μεσογειακή διατροφή», που ήταν σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και από επιπλέον 1069 άτομα, τα οποία δεν είχαν διαβήτη κατά την έναρξη της έρευνας. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν με ετήσιο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων με βάση την πρόσληψη της βιταμίνης Κ1.

Οι συμμετέχοντες που αύξησαν στη διατροφή τους την πρόσληψη της βιταμίνη Κ1 κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησης βρέθηκαν να έχουν 51% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που μείωσαν ή δεν άλλαξαν την πρόσληψη της βιταμίνης Κ1. Μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον πρόσληψη 100 μg φυλλοκινόνης την ημέρα σχετίστηκε με 17% μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη K1 βρίσκεται σε ικανές ποσότητες στα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Νοεμβρίου του American Journal of Clinical Nutrition.

Dietary phylloquinone intake and risk of type 2 diabetes in elderly subjects at high risk of cardiovascular disease.
Ibarrola-Jurado N, Salas-Salvadó J, Martínez-González MA, Bulló M.
American Journal of Clinical Nutrition. 2012 Nov;96(5):1113-8. doi: 10.3945/ajcn.111.033498. Epub 2012 Oct 3.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top