Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε πρώιμα στάδια της κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε πρώιμα στάδια της κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης

thyrΝέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε έγκυες γυναίκες τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH (thyroid stimulating hormone) και η αυτοανοσία του θυρεοειδούς αδένα στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1170 γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και μέτρησαν τις θυρεοειδικές ορμόνες TSH, ελεύθερη θυροξίνη και ελεύθερη τριϊωδοθυρονίνη, καθώς και τα κύρια αντισώματα του θυρεοειδούς (αντιμικροσωμιακά και αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο συνδυασμός των υψηλών επιπέδων TSH και η αυτοανοσία του θυρεοειδούς στην αρχή της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο για διαβήτη κύησης και με τριπλάσιο κίνδυνο για χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά. Οι γυναίκες με θετικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα αλλά με φυσιολογικά επίπεδα TSH σε πρώιμα στάδια της κύησης ήταν σε υψηλό κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Εντούτοις, ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων TSH και αυτοανοσίας δε βρέθηκε να σχετίζεται με πρόωρο τοκετό.

Οι ερευνητές συστήνουν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως την φυσιολογία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της κύησης και για να επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της νόσου του θυρεοειδούς για τη μητέρα και το παιδί.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Thyroid dysfunction and autoantibodies in early pregnancy are associated with increased risk of gestational diabetes and adverse birth outcomes.
Karakosta P, Alegakis D, Georgiou V, Roumeliotaki T, Fthenou E, Vassilaki M, Boumpas D, Castanas E, Kogevinas M, Chatzi L.
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2012 Dec;97(12):4464-72. doi: 10.1210/jc.2012-2540. Epub 2012 Sep 26.
 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top