Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η καθημερινή κατανάλωση γάλατος από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ψηλότερους εφήβους με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η καθημερινή κατανάλωση γάλατος από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ψηλότερους εφήβους με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

milkΑρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη των γυναικών που πίνουν γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ψηλότερα και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα βρέφη γυναικών που δεν καταναλώνουν γάλα κατά την κύηση. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη της κατανάλωσης γάλατος κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να διαρκέσουν ως την ενηλικίωση των παιδιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 800 γυναίκες από τη Δανία, που ήταν έγκυες κατά το χρονικό διάστημα 1988-1989. Η κατανάλωση γάλατος (περισσότερο ή λιγότερο από 150 ml την ημέρα) υπολογίσθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο. Το βάρος και το ύψος των παιδιών μετρήθηκε κατά τον τοκετό, ενώ 20 χρόνια αργότερα μετρήθηκε το ύψος τους και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους.

Η καθημερινή κατανάλωση περισσότερο από 150 ml γάλατος από τις έγκυες γυναίκες σχετιζόταν με ψηλότερα και πιο μεγάλα βρέφη κατά τον τοκετό. Μετά από 20 χρόνια, οι έφηβοι των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερο από 150 ml γάλατος την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτειναν να είναι ψηλότεροι και να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τους εφήβους των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν καθημερινά λιγότερο από 150 ml γάλατος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι έφηβοι αυτοί έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Οκτωβρίου του European Journal of Clinical Nutrition.

 

Maternal milk consumption, birth size and adult height of offspring: a prospective cohort study with 20 years of follow-up.

Hrolfsdottir L, Rytter D, Hammer Bech B, Brink Henriksen T, Danielsen I, Steingrimsdottir L, Olsen SF, Halldorsson TI.

European Journal of Clinical Nutrition. 2013 Oct;67(10):1036-1041. doi: 10.1038/ejcn.2013.151. Epub 2013 Sep 4.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

 

Top