Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

Η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

anapsiktikoΗ κατανάλωση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20% περίπου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 350.000 άτομα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία). Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους και ιδιαίτερα για το πόσα αναψυκτικά,  που περιείχαν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, και πόσους χυμούς έπιναν κάθε μέρα .

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση 340 ml αναψυκτικού που περιέχει ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 22%, ενώ η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας αναψυκτικού που περιέχει τεχνητά γλυκαντικά κατά 52%. Μετά τη διόρθωση ως προς την πρόσληψη ενέργειας και το δείκτη μάζας σώματος, η κατανάλωση σακχαρούχου αναψυκτικού προέκυψε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 18%, ενώ η συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και κατανάλωσης αναψυκτικού με τεχνητά γλυκαντικά δεν παρέμεινε στατιστικά σημαντική. Τα 340 ml αντιστοιχούν σε ένα κανονικού μεγέθους κουτάκι αναψυκτικού. Η κατανάλωση χυμών δε φάνηκε να συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το μήνυμα από τα αποτελέσματα της μελέτης του είναι σαφές. Τα σακχαρούχα αναψυκτικά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του Diabetologia.

Consumption of sweet beverages and type 2 diabetes incidence in European adults: results from EPIC-InterAct.

The InterAct consortium.

Diabetologia. 2013 Apr 26. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

 

 

Top