Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος

Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος

Νέα υγιή άτομα είδαν να αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά από μόλις 3 ημέρες καθιστικής ζωής.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι με καθιστική ζωή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι προσπάθησαν να μελετήσουν τις συνέπειες της αδράνειας στα επίπεδα σακχάρου αίματος σε μια ομάδα νέων, υγειών και δραστήριων ατόμων, που ασκούνταν σχεδόν κάθε μέρα για 30 τουλάχιστον λεπτά.

Οι εθελοντές έλαβαν αισθητήρες συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης του αίματος, βηματόμετρα και λεπτομερή ημερολόγια καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωναν. Τις 3 πρώτες ημέρες οι εθελοντές συνέχισαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως πριν την έναρξη της μελέτης, με περίπου 13000 βήματα την ημέρα. Στη συνέχεια, οι εθελοντές μείωσαν τη φυσική τους δραστηριότητα για 3 μέρες και έκαναν περίπου 4300 βήματα την ημέρα. Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης οι διατροφικές συνήθειες παρέμειναν ίδιες. Κατά τη διάρκεια όμως των 3 ημερών της αδράνειας, τα επίπεδα σακχάρου αίματος μετά τα γεύματα αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου αίματος τις πρώτες 3 ημέρες.

ΟΙ επιστήμονες καταλήγουν ότι η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος ακόμα και σε υγιή άτομα και ότι είναι σαφές ότι πρέπει να προσπαθούμε να κινούμαστε περισσότερο.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Medicine & Science in Sports & Exercise.

Lowering physical activity impairs glycemic control in healthy volunteers.
Mikus CR, Oberlin DJ, Libla JL, Taylor AM, Booth FW, Thyfault JP.
Medicine & Science in Sports & Exercise. 2012 Feb;44(2):225-31.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top