Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδης διαβήτης

Καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδης διαβήτης

b4Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 100.000 ασθενείς που πρωτοδιαγνώσθηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία της Δανίας και δεν είχαν διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας χαρακτηρίστηκε από τη δόση των διουρητικών 90 ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Ως το τέλος της μελέτης 8% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 63% των ασθενών απεβίωσε. Η χορήγηση διουρητικών της αγκύλης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη με έναν δοσο-εξαρτώμενο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν ελάμβαναν διουρητικά, εκείνοι που ελάμβαναν ≤ 40mg διουρητικών την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ενώ οι ασθενείς που ελάμβαναν  ≥ 160mg διουρητικών την ημέρα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο. Επίσης, βρέθηκε ότι η χρήση των αναστολέων του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης μειώνει  τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οι θεράποντες οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο.

 

 

Η μελέτη θα εμφανιστεί στο τεύχος Αυγούστου του Diabetologia.

 

Association of heart failure severity with risk of diabetes: a Danish nationwide cohort study.

Demant MN, Gislason GH, Køber L, Vaag A, Torp-Pedersen C, Andersson C.

2014 Aug;57(8):1595-600. doi: 10.1007/s00125-014-3259-z.

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top