Αρχή / Διαβητολογικά Νέα / Κατανάλωση οσπρίων και γλυκαιμική ρύθμιση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Κατανάλωση οσπρίων και γλυκαιμική ρύθμιση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση μιας ποσότητας ίσης με ένα φλιτζάνι φασόλια, φακές ή ρεβίθια κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης από τον Καναδά.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πηγές πρωτεΐνης, οι οποίες τείνουν να αμβλύνουν την αύξηση της γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωση τροφής και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, είναι καλές πηγές φυτικών ινών, που φαίνεται να σχετίζονται με τη μείωση της χοληστερόλης.

Η μελέτη, διάρκειας 3 μηνών, συμπεριέλαβε 121 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε τουλάχιστον 1 φλιτζάνι όσπρια την ημέρα, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε δημητριακά ολικής άλεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων σε σύγκριση με μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως οδήγησε σε μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Στο τέλος της μελέτης τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μειώθηκαν από 7.4% σε 6.9% και από 7.2% σε 6.9% στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν όσπρια και σε αυτούς που κατανάλωναν προϊόντα ολικής αλέσεως αντίστοιχα. O κατ ‘εκτίμηση 10-ετής κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε από το 10.7% στο 9.6% στην ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν όσπρια, κυρίως λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, η οποία δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν προϊόντα ολικής άλεσης.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Oκτωβρίου του Archives of Internal Medicine.

Effect of Legumes as Part of a Low Glycemic Index Diet on Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Controlled Trial.
Jenkins DJ, Kendall CW, Augustin LS, Mitchell S, Sahye-Pudaruth S, Blanco Mejia S, Chiavaroli L, Mirrahimi A, Ireland C, Bashyam B, Vidgen E, de Souza RJ, Sievenpiper JL, Coveney J, Leiter LA, Josse RG.
Arch Intern Med. 2012 Oct 22:1-8. doi: 10.1001/2013.jamainternmed.70. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top