Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Μπορεί η κατανάλωση κόκκινου κρασιού να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου αίματος;

Μπορεί η κατανάλωση κόκκινου κρασιού να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου αίματος;

wineΗ ημερήσια κατανάλωση ρεσβερατρόλης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 11 μελετών. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στη φλούδα των σταφυλιών, ιδιαίτερα των κόκκινων, και επομένως στο κόκκινο κρασί.

Οι ερευνητές της μετα-ανάλυσης ανέλυσαν στοιχεία από 11 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 388 άτομα. Η ρεσβερατρόλη φάνηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και της ινσουλίνης, καθώς και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και την αντίσταση στην ινσουλίνη, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αντιθέτως, η ρεσβερατρόλη δε φάνηκε να έχει σημαντικές επιδράσεις στους μη διαβητικούς συμμετέχοντες.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η κατανάλωση ρεσβερατρόλης βελτιώνει σημαντικά τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος σε ασθενείς με διαβήτη. Περισσότερες τυχαιοποιημένες μελέτες με διάρκεια μεγαλύτερη από 3 μήνες είναι αναγκαίες για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του American Journal of Clinical Nutrition

 

Effect of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials.

Liu K, Zhou R, Wang B, Mi MT.                            

Am J Clin Nutr. 2014 Apr 2;99(6):1510-1519.

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top