Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Μπορεί η μετφορμίνη να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson σε ασθενείς με διαβήτη;

Μπορεί η μετφορμίνη να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson σε ασθενείς με διαβήτη;

Μια μεγάλη 12-ετή μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο του Parkinson σε σύγκριση με άτομα παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαβήτη. Η χρήση μάλιστα των σουλφονυλουριών, που είναι συχνά χρησιμοποιούμενα αντιδιαβητικά φάρμακα, φάνηκε να αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο, κατά περίπου 57%. Η μελέτη όμως διαπίστωσε, ότι η χορήγηση μετφορμίνης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου σκευάσματος για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μείωσε τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Parkinson στους διαβητικούς ασθενείς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μετφορμίνη φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από το νευροεκφυλισμό (την προοδευτική απώλεια της δομής και της λειτουργίας των νευρώνων), που συμβάλει στην εμφάνιση της νόσου του Parkinson, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο μηχανισμός. Μάλιστα, πρότειναν την χρησιμοποίηση της μετφορμίνης ως πιθανό φάρμακο για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως της νόσου του Parkinson και της νόσου Alzheimer.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του American Parkinsonism & Related Disorders.

Metformin-inclusive sulfonylurea therapy reduces the risk of Parkinson’s disease occurring with Type 2 diabetes in a Taiwanese population cohort.
Wahlqvist ML, Lee MS, Hsu CC, Chuang SY, Lee JT, Tsai HN.
Parkinsonism & Relatated Disorders. 2012 Apr 10. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top