Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Νέες μελέτες για την ινσουλίνη μακράς διάρκειας Degludec

Νέες μελέτες για την ινσουλίνη μακράς διάρκειας Degludec

Δύο δημοσιευμένες μελέτες φάσης III αποκαλύπτουν ότι η ινσουλίνη μακράς διάρκειας degludec μειώνει κατά 25% τα ποσοστά νυχτερινής υπογλυκαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2, σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine.

1635 άτομα με διαβήτη συμμετείχαν στις μελέτες με στόχο τη σύγκριση της ινσουλίνης degludec με την ινσουλίνη glargine, σε ένα εντατικοποιημένο σχήμα.

Και στις δύο μελέτες, οι ερευνητές αναπροσάρμοζαν τις δόσεις της ινσουλίνης συστηματικά με σκοπό την επίτευξη του σακχάρου νηστείας στόχου. Εξαιτίας αυτού, οι συμμετέχοντες και στις δύο μελέτες πέτυχαν παρόμοια βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν στενά τις διαφορές στα ποσοστά των υπογλυκαιμιών.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν ινσουλίνη
degludec είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά υπογλυκαιμικών επεισοδίων (11.1 επεισόδια/ασθενή-έτος), σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν ινσουλίνη glargine (13.6). Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν ότι η ινσουλίνη degludec μείωσε τις νυχτερινές υπογλυκαιμίες κατά 25% σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 (4.4 έναντι 5.9 επεισόδια/ασθένη-έτος), σε σύγκριση με του συμμετέχοντες που έλαβαν ινσουλίνη glargine (1.4 έναντι 1.8).

Η ινσουλίνη degludec είναι ένα μακράς δράσης ανάλογο βασικής ινσουλίνης που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την Novo Nordisk. Έχει αργή απορρόφηση που παρέχει ένα επίπεδο και σταθερό προφίλ δράσης. Έχει μελετηθεί σε μια μεγάλης έκτασης κλινική μελέτη, την BEGIN™, όπου εξετάζεται η επίδρασή της στη γλυκαιμική ρύθμιση, την υπογλυκαιμία και την δυνατότητα της ευέλικτης προσαρμογής της ώρας της δόσης ανάλογα με τις ανάγκες των αθενών. Έχει υποβληθεί για έγκριση στον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς και σε Ιαπωνία, Καναδά, Ελβετία.

 

The Lancet. 2012; 379, pp 1489-97

 

Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Αλεξιάδου

 

Top