Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θέτουν τις κόρες τους σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και παχυσαρκίας

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θέτουν τις κόρες τους σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και παχυσαρκίας

smokeΟι έγκυες γυναίκες που είχαν μητέρες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης και παχυσαρκία σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία διεξήγαγαν μια μελέτη σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το σουηδικό ιατρικό μητρώο γέννησης, η οποία ξεκίνησε να καταγράφει το κάπνισμα των εγκύων μητέρων το 1982. Μέσα στο διάστημα 1982-2010 οι ερευνητές βρήκαν 80.189 κυήσεις με αρκετές πληροφορίες για να περιληφθούν στη μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν μέτρια (1-9 τσιγάρα την ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν 1.36 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες που θα γίνουν παχύσαρκες. Επίσης οι κόρες τους είχαν 1.62 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης όταν έμεναν έγκυες σε σύγκριση με τις κόρες των γυναικών που δεν κάπνιζαν. Οι γυναίκες που ήταν βαρείς καπνίστριες (>9 τσιγάρα την ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν 1.58 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες που θα γίνουν παχύσαρκες. Οι κόρες τους είχαν 1.52 περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τις κόρες των γυναικών που δεν κάπνιζαν.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι γυναίκες που εκτίθενται στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ζωής έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης και παχυσαρκία σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν εκτίθενται στο κάπνισμα.
 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου του Diabetologia.

 

Maternal smoking during pregnancy and daughters’ risk of gestational diabetes and obesity.

Mattsson K, Källén K, Longnecker MP, Rignell-Hydbom A, Rylander L.

Diabetologia. 2013 May 23. [Epub ahead of print]

 

 

 Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top