Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην ενήλικη ζωή

Οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην ενήλικη ζωή

paxyΗ παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία του σακχαρώδους διαβήτη παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος σε άτομα που έγιναν παχύσαρκα νωρίτερα στη ζωή τους.
Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, είχε σκοπό να εξετάσει αν ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αλλάζει ανάλογα με το πότε οι άνθρωποι έγιναν παχύσαρκοι και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που ήταν παχύσαρκοι. Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 10.500 άτομα ηλικίας 12 με 21 ετών, που παρακολουθήθηκαν από το 1996 ως το 2009.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έγιναν παχύσαρκοι πριν την ηλικία των 18 ετών είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη από εκείνους που έγιναν παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή τους. Οι γυναίκες μάλιστα που έγιναν παχύσαρκες πριν την ηλικία των 16 ετών είχαν 2.77 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνες που έγιναν παχύσαρκες μετά την ηλικία των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έγιναν παχύσαρκοι στην εφηβική ηλικία και συνέχισαν να είναι παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που έγιναν παχύσαρκοι στην εφηβική ηλικία και παρέμειναν παχύσαρκοι μέχρι την ενήλικη ζωή τους είχαν 2.27 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που έγιναν παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έγιναν παχύσαρκες ως ενήλικες, αυτές που έγιναν παχύσαρκες νωρίτερα στη ζωή τους και παρέμειναν παχύσαρκες είχαν 2.08 περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους νέους ανθρώπους για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Diabetes Care.

 

Timing and Duration of Obesity in Relation to Diabetes: Findings from an ethnically diverse, nationally representative sample.

The NS, Richardson AS, Gordon-Larsen P.

Diabetes Care. 2012 Dec 5. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

Top