Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Οι υπέρβαρες μητέρες θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο μέλλον

Οι υπέρβαρες μητέρες θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο μέλλον

ypervaresΣύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο δείκτης μάζας σώματος (BMI, body mass index) της μητέρας μπορεί να προβλέψει αν τα παιδιά θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περισσότερα από 1800 παιδιά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης μάζας σώματος μιας μητέρας είναι πιο ακριβής στην πρόβλεψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 των παιδιών τους σε σύγκριση με το οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή τους γενετικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες. Ο δείκτης μάζας σώματος του πατέρα δε βρέθηκε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Οι επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τους συγγραφείς, θα είναι πλέον σε θέση να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 με τη χρήση του δείκτη μάζας σώματος της μητέρας και του παιδιού από ότι χρησιμοποιώντας το βάρος του παιδιού και μόνο. Τα ευρήματα αυτά είναι χρήσιμα, καθώς η πρόσβαση στο δείκτη μάζας σώματος της μητέρας είναι ιδιαίτερα εύκολη. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί ποια παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους, ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να αποφασίσουν ποιο παιδί χρειάζεται έγκαιρη παρέμβαση. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται κυρίως η υιοθέτηση από την οικογένεια ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Pediatrics.

Higher Maternal Body Mass Index Is Associated with an Increased Risk for Later Type 2 Diabetes in Offspring.

Juonala M, Jääskeläinen P, Sabin MA, Viikari JS, Kähönen M, Lehtimäki T, Seppälä I, Hutri-Kähönen N, Taittonen L, Jokinen E, Laitinen T, Magnussen CG, Raitakari OT.

J Pediatr. 2012 Dec 19. pii: S0022-3476(12)01290-5. doi: 10.1016/j.jpeds.2012.10.062. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top