Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

kyisiΟι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη πριν από την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 7.850 γυναίκες, που γεννήθηκαν μεταξύ 1959 και 1985 (μέση ηλικία 38 έτη) και είχαν γεννήσει πριν το 2005. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις προκειμένου να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το αν είχαν συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.Οι ερευνητές συναξιολόγησαν την ηλικία των ασθενών, το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο και το δείκτη μάζας σώματος (BMI, body mass index).
Υπερδραστήρια κύστη είχε το 19.1% των γυναικών που είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης και 10.7% των γυναικών που δεν είχαν διαβήτη κύησης, μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το κάπνισμα και το δείκτη μάζας σώματος. Οι γυναίκες δηλαδή που είχαν εμφανίσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερδραστήρια κύστη σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης.
Παρά το γεγονός ότι 1 στους 8 περίπου ενήλικες έχει υπερδραστήρια κύστη, οι υποκείμενες αιτίες της πάθησης είναι άγνωστες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνισης υπερδραστήριας κύστης, αλλά δεν παύει να είναι ένα κομμάτι μόνο του πάζλ όσον αφορά την αιτιοπαθογένειά της.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου του BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology

Association between gestational diabetes mellitus and subsequent overactive bladder among premenopausal female twins.

BJOG. 2013 May 7. doi: 10.1111/1471-0528.12253. [Epub ahead of print]
Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου
Top