Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

(Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου)

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί σε διάφορες μελέτες με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι τα άτομα που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.Σε πρόσφατη μελέτη Κινέζοι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν το γιατί.

Τρία συστατικά του καφέ (η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ)  φαίνεται να μπλοκάρουν την τοξική συσσώρευση μιας πρωτεΐνης, της hIAPP (human islet amyloid popypeptide), που φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Το σχηματισμό της πρωτεΐνης αυτής αναστέλλουν και οι τρεις ουσίες, την ισχυρότερη δράση όμως φαίνεται να την έχει το καφεϊκό οξύ, ενώ η καφεΐνη φαίνεται να έχει την ασθενέστερη.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι και ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τη στιγμή που περιέχει καφεϊκό οξύ και χλωρογενικό οξύ σε ακόμα υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με το κανονικό καφέ.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Coffee Components Inhibit Amyloid Formation of Human Islet Amyloid Polypeptide in Vitro: Possible Link between Coffee Consumption and Diabetes Mellitus.
Cheng B, Liu X, Gong H, Huang L, Chen H, Zhang X, Li C, Yang M, Ma B, Jiao L, Zheng L, Huang K.
Journal of Agricultural and Food Chemistry 2011 Dec 28;59(24):13147-55.

Top