Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Τα κορίτσια που γεννιούνται υπέρβαρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη όταν ενηλικιωθούν.

Τα κορίτσια που γεννιούνται υπέρβαρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη όταν ενηλικιωθούν.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που γεννιούνται με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδους διαβήτη όταν ενηλικιωθούν σε σύγκριση με τα κορίτσια που γεννιούνται με φυσιολογικό βάρος.

Ερευνητές στην Αυστραλία εξέτασαν περισσότερους από 1.000 νέους ηλικίας 17 ετών, για τους οποίους είχαν στοιχεία από τη γέννηση τους. Ο στόχος ήταν να διερευνήσουν αν το βάρος γέννησης και η κατανομή λίπους στην πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζεται με μελλοντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαπιστώθηκε, ότι οι έφηβες με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, δηλαδή με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ήταν βαρύτερες από τη γέννησή τους σε σύγκριση με τις έφηβες με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τέτοια συσχέτιση δεν βρέθηκε στα αγόρια.

Οι ερευνητές καταλήγουν, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα τους, ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής και μητρικής παχυσαρκίας, καθώς και του διαβήτη κύησης, είναι εξαιρετικής σημασίας.

 
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Sex Dimorphism in the Relation between Early Adiposity and Cardiometabolic Risk in Adolescents.
Huang RC, Mori TA, Burrows S, Le Ha C, Oddy WH, Herbison C, Hands BH, Beilin LJ.
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2012 Mar 22. [Epub ahead of print]

 

επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top