Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στις γυναίκες

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στις γυναίκες

smkΤο παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Μεξικό θέλησαν να συσχετίσουν το παθητικό κάπνισμα στην παιδική και στην ενήλικη ζωή με την εμφάνιση του διαβήτη. Ανέλυσαν στοιχεία από 37.343 Γαλλίδες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και δεν είχαν διαβήτη τύπου 2, καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Ως παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία χαρακτηρίστηκε η έκθεση στον καπνό τουλάχιστον από έναν γονέα καπνιστή. Στην ενήλικη ζωή το παθητικό κάπνισμα ορίστηκε ως περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.    

Από το 1992 έως το 2007, περίπου 800 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες με τουλάχιστον ένα γονέα καπνιστή είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι γονείς δεν κάπνιζαν. Το παθητικό κάπνισμα στην ενήλικη ζωή, μετά από προσαρμογή για το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, την εκπαίδευση, το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος, τη φυσική δραστηριότητα και άλλους συγχυτικούς παράγοντες, σχετίστηκε επίσης με σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης του διαβήτη σε σύγκριση με την μη έκθεση στον καπνό του τσιγάρου. 

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και η συμμόρφωση στην απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική που θα οδηγούσε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας του διαβήτη τύπου 2. 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Diabetes Care.

Childhood and Adult Secondhand Smoke and Type 2 Diabetes in Women.

Lajous M, Tondeur L, Fagherazzi G, de Lauzon-Guillain B, Boutron-Ruaualt MC, Clavel-Chapelon F.

Diabetes Care. 2013 Jun 11. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

 

Top