Αρχή / Διαβητολογικά Νέα / Υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού του Ιατρικού Κέντρου Tufts στη Βοστόνη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Στην μελέτη, που ήταν μια μελέτη παρατήρησης διάρκειας περίπου 2.7 ετών, συμμετείχαν συνολικά 2039 άτομα με προ-διαβήτη, που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη. Τα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D, ο δείκτης μάζας σώματος και η σωματική δραστηριότητα αξιολογήθηκαν σε πολλαπλά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες με τιμές βιταμίνης D στο υψηλότερο τριτημόριο είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τιμές στο χαμηλότερο τριτημόριο των επιπέδων βιταμίνης D, μετά από προσαρμογή για τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως οι διατροφικές αλλαγές, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, αλλά λόγω της φύσης της μελέτης η πιθανή αιτιώδης σχέση πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελέτες παρέμβασης.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Diabetes Care.

Plasma 25-hydroxyvitamin D and progression to diabetes in patients at risk for diabetes: an ancillary analysis in the Diabetes Prevention Program.
Pittas AG, Nelson J, Mitri J, Hillmann W, Garganta C, Nathan DM, Hu FB, Dawson-Hughes B; Diabetes Prevention Program Research Group.
Diabetes Care. 2012 Mar;35(3):565-73. Epub 2012 Feb 8.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top