Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών για μικρό χρονικό διάστημα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών για μικρό χρονικό διάστημα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα κορτικοστεροειδή, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ προσπάθησαν να εξετάσουν πώς διαφορετικές δόσεις πρεδνιζολόνης (ένα σκεύασμα κορτικοστεροειδών) επηρεάζουν την ανοχή στη γλυκόζη, τη λειτουργία των β-κυττάρων (κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη) και την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Ο σκοπός τους ήταν να δουν αν υπάρχει μια δόση πρεδνιζολόνης που θα μειώσει τη φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

 

Οι 41 ασθενείς της μελέτης, που είχαν ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα, έλαβαν 60 ή 30 mg πρεδνιζολόνης την ημέρα για μια εβδομάδα. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης έγινε καμπύλη σακχάρου σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ μελετήθηκε και η λειτουργία των β-κυττάρων, καθώς και η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η θεραπεία με πρεδνιζολόνη για μια εβδομάδα βελτίωσε την εικόνα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μείωσε την CRP (μια πρωτεΐνη που αποτελεί δείκτη φλεγμονής). Η ανοχή στη γλυκόζη δεν επηρεάστηκε μετά από μια εβδομάδα λήψης πρεδνιζολόνης, ενώ η λειτουργία των β-κυττάρων φάνηκε να βελτιώνεται.

 

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βραχυχρόνια αγωγή με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου αίματος στους ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή θεωρείται απαραίτητος.
 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Arthritis & Rheumatism.

Metabolic effects of high-dose prednisolone treatment in early rheumatoid arthritis: Balance between diabetogenic effects and inflammation reduction.

den Uyl D, van Raalte DH, Nurmohamed MT, Lems WF, Bijlsma JW, Hoes JN, Dijkmans BA, Diamant M.

Arthritis & Rheumatism 2012 Mar;64(3):639-46.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top