Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και διαβήτης

Χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και διαβήτης

(Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου)

Οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους δεν είναι πιθανό να θεραπεύσουν τον τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το σακχαρώδη διαβήτη. Ορισμένες παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γαστρική παράκαμψη μπορεί να εξαλείψει το διαβήτη σε ποσοστό έως 80% των ασθενών. Στη γαστρική παράκαμψη το στομάχι χωρίζεται και δημιουργείται ένα νέο μικρότερο, στο οποίο συνδέεται μέρος του λεπτού εντέρου.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου στην Αγγλία χρησιμοποίησαν νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της γαστρικής παράκαμψης και δύο άλλους τύπους χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους (γαστρικό μανίκι ή γαστρικό sleeve και γαστρικός δακτύλιος) σε 209 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

“Χρησιμοποιώντας τα νέα κριτήρια δεν έχουμε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως μερικοί έχουν ισχυριστεί τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Carel Le Roux. “Αλλά είναι σαφές ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, ιδιαίτερα η γαστρική παράκαμψη, έχουν σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στον έλεγχο της γλυκόζης”. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι ο διαβήτης “είναι μια χρόνια, πολυσυστηματική νόσος. Η οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι δε σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να σταματήσουν τη λήψη των αντιδιαβητικών φαρμάκων, αλλά η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιτύχουν μαζί καλύτερα αποτελέσματα από ότι η κάθε θεραπεία ξεχωριστά”.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιανουαρίου του British Journal of Surgery.

Effect of the definition of type II diabetes remission in the evaluation of bariatric surgery for metabolic disorders.
Pournaras DJ, Aasheim ET, Søvik TT, Andrews R, Mahon D, Welbourn R, Olbers T, le Roux CW.
Τhe British Journal of Surgery 2012 Jan;99(1):100-3.

Top