Αρχή / Βιβλιογραφική Ενημέρωση / Η αντίληψη της γλυκόζης από τους νευρώνες της προ-οπιομελανοκορτίνης ρυθμίζει την ομοιόσταση της γλυκόζης και είναι διαταραγμένη στην παχυσαρκία.

Η αντίληψη της γλυκόζης από τους νευρώνες της προ-οπιομελανοκορτίνης ρυθμίζει την ομοιόσταση της γλυκόζης και είναι διαταραγμένη στην παχυσαρκία.

Glucose sensing by POMC neurons regulates glucose homeostasis and is impaired in obesity.

Nature 2007; doi: 10.1038/nature06098.

Yπεύθυνη επιλογής και προώθησης: Αναστασία Θανοπούλου

Ο «τρίτος συμπαίκτης», εκτός από τα β-κύτταρα του παγκρέατος και τους ινσουλινοεξαρτώμενους ιστούς της περιφέρειας, στην ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να είναι σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη ένας πληθυσμός νευρώνων στον υποθάλαμο. Οι νευρώνες αυτοί, οι λεγόμενοι νευρώνες της προ-οπιομελανοκορτίνης (Pro-opiomelanocortin, POMC) αισθάνονται και ανταποκρίνονται στο γλυκαιμικό ερέθισμα, παίζοντας έτσι ρόλο στον έλεγχο της ομοιόστασης της γλυκόζης. Μόλις αισθανθούν την αύξηση της γλυκόζης, ξεκινούν «απαντήσεις» που έχουν σκοπό την επαναφορά της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι νευρώνες αυτοί χάνουν την ικανότητά τους να αισθάνονται τη γλυκόζη στα παχύσαρκα πειραματόζωα στα οποία χορηγείται πλούσια σε λίπος διατροφή. Φαίνεται ότι η δραστηριότητα τους παρεμποδίζεται, όπως συμβαίνει και στα β-κύτταρα, από τη δράση της uncoupling protein 2 (UCP2).

Top