ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΖΙ

images

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, με υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών (αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, απώλεια βάρους στους παχύσαρκους, σωστή διατροφή) θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής προσέγγισης του διαβήτη, με σημαντικότατα ωφέλη, τόσο για τη νόσο όσο και για τις επιλοκές της  (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, ψυχολογική διάθεση, κλπ). Παρόλα αυτά, η προσπάθεια αυτή παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες εφαρμογής και κυρίως μακροχρόνιας διατήρησης. Προσκρούει σε σημαντικότατα προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τους ασθενείς όσο και με τους θεράποντες ιατρούς τους (έλλειψη χρόνου για εκπαίδευση και για εφαρμογή, έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων, αντιστάσεις λόγω ψυχολογικών και κοινωνικών συνηθειών, κλπ). Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς αισθάνονται μόνοι στην προσπάθειά τους αυτή για αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών τους, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να σταματούν πρόωρα.

Στα πλαίσια αυτά αποτελεί μια πολύ ευχάριστη και ενθαρρυντική προσπάθεια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΖΙ», που πρόκειται να διεξαχθεί σε αρκετά Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία της χώρας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας, με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής Εταιρείας Novartis Hellas. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση των διαβητικών ασθενών στο να κατανοήσουν τη νόσο τους και τα προβλήματά της, να αποκτήσουν κίνητρα και να αναπτύξουν ατομικά σχέδια δράσης για αλλαγή του τρόπου ζωής τους προς ένα πιο υγιεινό πρότυπο, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα τη νόσο τους.
Η δομή του προγράμματος θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση 5 επιμορφωτικών σεμιναρίων, σε μικρές ομάδες, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων στο θέμα εισηγητών (κυρίως νοσηλευτών και λειτουργών υγείας), οι οποίοι στην ουσία θα παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή στην κατανόηση των έως τότε προβλημάτων των συνηθειών του κάθε συμμετέχοντα (καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή, κλπ), ώστε να κατανοήσει ο καθένας ατομικά το πρόβλημά του και να προσπαθήσει να το αλλάξει. Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά Πανευρωπαϊκά στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2010, με τη συνεργασία ιατρών και διαβητικών ασθενών της περιοχής, με σημαντική επιτυχία.

Η προσδοκία είναι ότι η εμπειρία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, σε συνεργασία κατόπιν με τους θεράποντες ιατρούς τους και άλλους λειτουργούς υγείας του Κέντρου τους, θα βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς στη συνεχή και δύσκολη προσπάθειά τους για αλλαγή του τρόπου ζωής τους προς υγιεινότερα πρότυπα.


Κωνσταντίνος Μακρυλάκης
Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο
Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών



Top