Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Δίδυμη κύηση, διπλάσια δόση ινσουλίνης σε μητέρες με διαβήτη τύπου 1

Δίδυμη κύηση, διπλάσια δόση ινσουλίνης σε μητέρες με διαβήτη τύπου 1

Μητέρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που περιμένουν δίδυμα χρειάζονται περισσότερη ινσουλίνη από ότι εκείνες που περιμένουν ένα παιδί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στη Δανία.
Η μελέτη συμπεριέλαβε έγκυες γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, 15 γυναίκες με δίδυμα και 108 γυναίκες με μονήρη κύηση. Οι ερευνητές συνέκριναν τις ανάγκες σε ινσουλίνη μεταξύ των δύο ομάδων γυναικών και τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης που αντικατοπτρίζει το μέσο όρο των τιμών του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη αύξησε τις ανάγκες σε ινσουλίνη κατά 103% στις γυναίκες με δίδυμη κύηση και κατά 71% στις γυναίκες με μονήρη κύηση. Μεταξύ της 14ης και της 27ης εβδομάδας της κύησης, η εβδομαδιαία αύξηση στην απαιτούμενη ημερήσια δόση ινσουλίνης ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες με δίδυμα από ότι για τις γυναίκες με ένα παιδί και μάλιστα σχεδόν διπλάσια. Τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων.

Το πλέον σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ότι πρέπει να ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πριν την εγκυμοσύνη τους.

 
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Diabetes Care.

Insulin Requirements in Type 1 Diabetic Pregnancy: Do twin pregnant women require twice as much insulin as singleton pregnant women?
Callesen NF, Ringholm L, Stage E, Damm P, Mathiesen ER.
Diabetes Care. 2012 Jun;35(6):1246-8. Epub 2012 Mar 19.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top