Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Εφηβική εγκυμοσύνη και κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στην εμμηνόπαυση

Εφηβική εγκυμοσύνη και κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στην εμμηνόπαυση

pregnant-teenΗ μικρή ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 4.900 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες μέσης ηλικίας 63 ετών. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την ηλικία τους κατά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού και χωρίστηκαν βάσει αυτού σε 4 ομάδες: πρώτος τοκετός σε ηλικία μικρότερη των 19 ετών, 20-24 ετών, 25-29 ετών και σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη διέφερε σημαντικά μεταξύ των 4 ομάδων. Οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία μικρότερη των 19 ετών εμφάνισαν διαβήτη σε ποσοστό 23.8%, ενώ αυτές που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών εμφάνισαν διαβήτη σε ποσοστό 10.9%. Η μικρή ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό σχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο τους τοκετό σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στην μετεμμηνοπαυσική ηλικία και ότι η εφηβική εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Νοεμβρίου του Diabetes Care.

 

Impact of Age at First Childbirth on Glucose Tolerance Status in Postmenopausal Women: The 2008-2011 Korean National Health and Nutrition Examination Survey.

Kim JH, Jung Y, Kim SY, Bae HY.

Diabetes Care. 2013 Nov 15. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top