Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η ανεπαρκής χρήση ειδικών υποδημάτων αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης διαβητικών ελκών

Η ανεπαρκής χρήση ειδικών υποδημάτων αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης διαβητικών ελκών

footΠαρά τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης ελκών στα κάτω άκρα διαβητικών ασθενών, η συμμόρφωση στις οδηγίες των θεραπόντων και στη χρήση των ειδικών υποδημάτων παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με ερευνητές από την Ολλανδία, η χρήση των ειδικών υποδημάτων μέσα στο σπίτι είναι μικρότερη σε σύγκριση με τη χρήση τους εκτός σπιτιού, παρά το γεγονός ότι μέσα στο σπίτι οι ασθενείς περπατούν πιο πολύ.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά περισσότερους από 100 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, περιφερική νευροπάθεια και πρόσφατα επουλωθέν έλκος στα κάτω άκρα, που χρησιμοποιούσαν τα ειδικά υποδήματα. Για 7 συνεχόμενες ημέρες οι ασθενείς φόρεσαν ειδικά υποδήματα με μόνιτορ που κατέγραφε με βάση τη θερμοκρασία τη χρήση του υποδήματος. Τα βήματα των ασθενών μετρήθηκαν από μόνιτορ που τοποθετήθηκε στον αστράγαλό τους. Από τους ασθενείς ζητήθηκε να καταγράφουν τις ώρες που ήταν εντός και εκτός σπιτιού. Η συμμόρφωση υπολογίσθηκε ως ποσοστό των βημάτων που γίνονταν με τα ειδικά υποδήματα.

Οι ασθενείς φορούσαν τα ειδικά υποδήματα κατά μέσο όρο 6.4 ώρες την ημέρα μέσα στο σπίτι και 3.5 ώρες την ημέρα μακριά από το σπίτι. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μέση συμμόρφωση ήταν περίπου 71%. Ωστόσο, η συμμόρφωση εντός του σπιτιού ήταν 61%, ενώ η συμμόρφωση εκτός του σπιτιού ήταν 87%. Στους 35 ασθενείς με χαμηλή μέση συμμόρφωση (<60%), η συμμόρφωση μέσα στο σπίτι ήταν μόλις 28%.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμμόρφωση μέσα στο σπίτι είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τη συμμόρφωση εκτός σπιτιού, παρότι οι ασθενείς κάνουν περισσότερα βήματα μέσα στο σπίτι. Επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθούν τρόποι να βελτιωθεί η συμμόρφωση των ασθενών στη χρήση των ειδικών υποδημάτων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης έλκους στα κάτω άκρα των ατόμων με διαβήτη. 
 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιανουαρίου του Diabetes Care.

Adherence to Wearing Prescription Custom-Made Footwear in Patients With Diabetes at High Risk for Plantar Foot Ulceration. Waaijman R, Keukenkamp R, de Haart M, Polomski WP, Nollet F, Bus SA.

Diabetes Care. 2013 Jan 15. [Epub ahead of print]

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top