Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η ινσουλίνη έχει ουδέτερη επίδραση στα καρδιαγγειακά συμβάματα και στην εμφάνιση καρκίνου

Η ινσουλίνη έχει ουδέτερη επίδραση στα καρδιαγγειακά συμβάματα και στην εμφάνιση καρκίνου

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια κλινική μελέτη για την εκτίμηση της επίδρασης της ινσουλίνης στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και στην επίπτωση του καρκίνου, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Διαβήτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ινσουλίνη δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ή τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η μελέτη είχε διάρκεια 6 χρόνια και σε αυτήν συμπεριλήφθησαν περίπου 12500 άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη ή με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, αυτήν που έλαβε ινσουλίνη μακράς διάρκειας (ινσουλίνη γλαργίνη) και αυτήν που έλαβε την καθιερωμένη φροντίδα. Τα καρδιαγγειακά συμβάματα που μελετήθηκαν ήταν το μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, το μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων. Οι μόνες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μια μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους και μέτρια ποσοστά υπογλυκαιμίας στην ομάδα που έλαβε ινσουλίνη. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ήταν ίδιος και στις δύο ομάδας ασθενών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι καθησυχαστικά ότι η ινσουλίνη είναι μια ασφαλής επιλογή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του New England Journal of Medicine.

Basal Insulin and Cardiovascular and Other Outcomes in Dysglycemia.
The ORIGIN Trial Investigators
New England Journal of Medicine. 2012 Jun 11. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top