Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους

coffeeΕνώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής  και Φαρμακολογίας της Δυτικής Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων πολυφαινολών που βρίσκονται στον καφέ, όπως το χλωρογενικό οξύ, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, μελέτησαν τις επιδράσεις του χλωρογενικού οξέος σε αρσενικά παχύσαρκα ποντίκια για 12 εβδομάδες. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με τη διατροφική παρέμβαση που ακολουθήθηκε. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια συνήθη δίαιτα, η δεύτερη μια δίαιτα με υψηλά λιπαρά και η τρίτη ομάδα μια δίαιτα με υψηλά λιπαρά μαζί με χλωρογενικό οξύ, σε ποσότητα που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 5-6 φλιτζανιών καφέ την ημέρα.

Η χορήγηση χλωρογενικού οξέος στη δίαιτα με υψηλά λιπαρά στην τρίτη ομάδα δε μείωσε το σωματικό βάρος σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα που έλαβε μόνο δίαιτα με υψηλά λιπαρά. Η χορήγηση χλωρογενικού οξέος μάλιστα φάνηκε να αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση μόνο με τη χορήγηση δίαιτας με υψηλά λιπαρά.  

Οι ερευνητές υποστηρίζουν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην υγεία είναι δοσοεξαρτώμενες και ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση 6 φλιτζανιών καφέ μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβητικές καταστάσεις.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου του Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

Supplementation of a high-fat diet with chlorogenic Acid is associated with insulin resistance and hepatic lipid accumulation in mice.

Mubarak A, Hodgson JM, Considine MJ, Croft KD, Matthews VB.

Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2013 May 8;61(18):4371-8. doi: 10.1021/jf400920x. Epub 2013 Apr 26.

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top