Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η υστερεκτομή με αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

Η υστερεκτομή με αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

hysterΠρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή με ταυτόχρονη ωοθηκεκτομή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, ανεξάρτητα από παράγοντες που σχετίζονται με το γήρας ή με τον τρόπο ζωής, σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσική εμμηνόπαυση ή με υστερεκτομή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών.  

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 2500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μέσης ηλικίας 60 ετών χωρίς σακχαρώδη διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Το 40% των γυναικών είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή, ενώ το 47% αυτών των γυναικών είχε υποβληθεί ταυτόχρονα και σε ωοθηκεκτομή. Η μέση διάρκεια της μελέτης ήταν 8.7 έτη. Στο τέλος της μελέτης 7% των γυναικών είχαν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη. Μετά από προσαρμογή για όλους τους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες φάνηκε ότι γυναίκες με υστερεκτομή και ταυτόχρονη αφαίρεση των ωοθηκών είχαν 57% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσική εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μόνο με υστερεκτομή χωρίς ωοθηκεκτομή δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσική εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη λήψη της απόφασης για την αφαίρεση ή όχι των ωοθηκών κατά τη διάρκεια μιας υστερεκτομής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Νοεμβρίου του Diabetes Care.

 

Bilateral Oophorectomy and the Risk of Incident Diabetes in Postmenopausal Women.

Appiah D, Winters SJ, Hornung CA.

Diabetes Care. 2013 Nov 5. [Epub ahead of print]

 

 Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

 

 

Top