Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο ανεπαρκής ή διαταραγμένος ύπνος σχετίζεται με την εμφάνιση μεταβολικών νοσημάτων

Ο ανεπαρκής ή διαταραγμένος ύπνος σχετίζεται με την εμφάνιση μεταβολικών νοσημάτων

sleepΣύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 1998 ως το 2013, ο ανεπαρκής ή και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να σχετίζονται με μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.

Οι πειραματικές μελέτες που συμπεριλήφθησαν στην ανασκόπηση δείχνουν ότι οι πιθανοί μηχανισμοί που συνδέουν τα προβλήματα του ύπνου με τα μεταβολικά νοσήματα αφορούν το μεταβολισμό του σακχάρου και τον έλεγχο της όρεξης και της πρόσληψης τροφής. Επιπλέον, οι μελέτες παρατήρησης δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της μικρής διάρκειας του ύπνου, των διαταραχών του ύπνου και τον αποσυγχρονισμό του κιρκαδιανού ρυθμού με τα μεταβολικά νοσήματα, όπως την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2.

Αν και οι μακροχρόνιες παρεμβατικές μελέτες που αποδεικνύουν την σύνδεση αιτίου- αποτελέσματος εξακολουθούν να είναι σπάνιες, η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου φαίνεται να είναι ένας ελκυστικός στόχος για την πρόληψη και ίσως και τη θεραπεία των μεταβολικών νοσημάτων. Μελλοντικές μελέτες απαιτούνται για να δείξουν κατά πόσο οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι προς το παρόν οι γιατροί συνιστάται να παρακινούν τους ασθενείς τους να κοιμούνται επαρκώς τις κατάλληλες ώρες.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

The metabolic burden of sleep loss.

Schmid SM, Hallschmid M, Schultes B.

Lancet Diabetes Endocrinol. Early Online Publication, 2014 Mar 25.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

Top