Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο διαβήτης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων

Ο διαβήτης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων

katagmaΜια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαβήτη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος στους ασθενείς με διαβήτη που αντιμετωπίζονται με ινσουλίνη. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική σχέση μεταξύ του αδιάγνωστου διαβήτη και τον κίνδυνο καταγμάτων.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, περιελάμβανε συνολικά 15.140 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν οι ασθενείς με διαβήτη είχαν 1.74 φορές υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη. Μεταξύ των ασθενών με διαβήτη, αυτοί που ελάμβαναν ινσουλίνη είχαν 1.87 φορές αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ενώ οι αυτοί με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) ≥8% είχαν 1.63 φορές υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με αυτούς με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη <8%.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για αξιολόγηση του κινδύνου κατάγματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ειδικά σε αυτούς με κακή γλυκαιμική ρύθμιση.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Diabetes Care.

 

 

Diabetes and Risk of Fracture-Related Hospitalization: The Atherosclerosis Risk in Communities Study.

Schneider AL, Williams EK, Brancati FL, Blecker S, Coresh J, Selvin E.

Diabetes Care. 2012 Dec 17. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top