Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Διατροφή υψηλής περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με διαβήτη

Διατροφή υψηλής περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με διαβήτη

fytikesΔιατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περισσότερους από 1400 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ηλικίας 40 έως 70 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης. Η κατανάλωση φυτικών ινών υπολογίσθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο διατροφής. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης  ήταν περίπου 8 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας 68 συμμετέχοντες υπέστησαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίστηκε με περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με την χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωση φυτικών ινών δε φάνηκε να σχετίζεται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν πολύ χαμηλή στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο από 25 gr φυτικών ινών την ημέρα και ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με διαβήτη, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Diabetes Care.

Intakes of dietary fiber, vegetables, and fruits and incidence of cardiovascular disease in Japanese patients with type 2 diabetes.

Tanaka S, Yoshimura Y, Kamada C, Tanaka S, Horikawa C, Okumura R, Ito H, Ohashi Y, Akanuma Y, Yamada N, Sone H; Japan Diabetes Complications Study Group.

Diabetes Care. 2013 Dec;36(12):3916-22. doi: 10.2337/dc13-0654. Epub 2013 Oct 29.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

 

Top