Αρχή / Εκδηλώσεις ΕΔΕ / ΕΔΕ Webinar (Τετάρτη 9/12/2020, 14:00) – Μελέτη Περιστατικού – Α. Μελιδώνης & Α. Παπαζαφειροπούλου

ΕΔΕ Webinar (Τετάρτη 9/12/2020, 14:00) – Μελέτη Περιστατικού – Α. Μελιδώνης & Α. Παπαζαφειροπούλου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 9/12/2020, στις 14.00, πραγματοποιήθηκε το webinar της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων μέσω διαδικτύου.

Το θέμα του Webinar ήταν: “Ποια η θέση σήμερα των αγωνιστών GLP1-R και αναστολέων SGLT2 στην αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς, με και χωρίς επιπλοκές;

Τα δεδομένα του περιστατικού που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Webinar, παρατίθενται κατωτέρω:

  • Η ΒΖ, δασκάλα με δύο παιδιά, έχει γνωστό ΣΔτ2 από 10/ετία. Πρόκειται για παχύσαρκο άτομο (BMI 32kgr/m2) που δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει το διαβήτη της.
  • Τα τελευταία χρόνια η HbA1c κυμαίνεται μεταξύ 8,00% και 8,5%.
  • Η αγωγή της αποτελείται από μετφορμίνη 850mgr x 2 και λιναγλιπτίνη 5mgr x 1.
  • Η ίδια δεν έχει διαβητικές επιπλοκές, αλλά η μεγαλύτερη αδελφή της και η μητέρα της που επίσης έχουν ιστορικό διαβήτη έχουν και διαβητική νεφροπάθεια στάδιο 3 και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ερωτήσεις:

  1. Ποιος είναι ο στόχος των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε αυτή την ασθενή;
  2. Θα προσθέτατε αναστολέα SGLT2 η αγωνιστή GLP1 ;
  3. Θα συγχορηγούσατε τα δύο παραπάνω;

Οι εισηγητές που παρουσίασαν το περιστατικό ήταν κ. Α. Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital και η κα. Α. Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος – Διαβητολόγος, PhD, MSc στη Βιοστατιστική, Επιμελήτρια Α’, Α ̓ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ».

Σχολιαστής ο κ. Α. Αλαβέρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, τ. Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής, Ε.Ε.Σ Κοργιαλένειο Μπενάκειο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένο το webinar μέσω της διεύθυνσης: https://youtu.be/L9Ii2E53Y2g

Προσβλέποντας πάντα στην πολύτιμη ενεργό συμμετοχή σας.

 

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.
Γεώργιος Δημητριάδης

Ο Υπεύθυνος του Προγράμματος
Αντώνης Αλαβέρας

 

Top