Αρχή / Αρχική Σελίδα / Ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό

Ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό

Αθήνα, 24-10-2022
Αρ. Πρωτ. 1929

Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας,

Διανύουμε τους χειμερινούς μήνες και τα οξέα νοσήματα του αναπνευστικού από διάφορους ιούς θα είναι μία πραγματικότητα. Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο τρίτος κατά τον οποίο ο ιός της γρίπης και ο SARS-COV-2 θα κυκλοφορούν παράλληλα στην κοινότητα. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν εκδοθεί αναλυτικές πληροφορίες για τη σημασία των εμβολιασμών. Παρ΄όλα αυτά, θέουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα μέλη μας για άλλη μία φορά για τη σημαντικότητα των θεμάτων αυτών, αυτή την εποχή.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσηση από τους ιούς της γρίπης, για τις ομάδες υψηλούν κινδύνου, που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί, επιβάλουν να εντατικοποιηθούν πάλι οι εμβολιασμοί όσων δεν το έχουν μέχρι τώρα αποφασίσει και βέβαια να διεξαχθούν αναμνηστικές δόσεις των ήδη εμβολιασμένων. Η επικράτηση μιας γενικής αίσθησης χαλάρωσης ως προς την COVID-19, παρά τις τοποθετήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια του οποίου νόσησε –και είτε απέκτησε είτε επικαιροποίησε ανοσία– μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μη λαμβάνουν την απόφαση να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση (ή τέταρτη δόση).

Στο πλαίσιο της συμβολής της ΕΔΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, σας θέτουμε υπόψη ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1, ΒΑ.4, ΒΑ.5, της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-COV2 καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Σημειώνεται, ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και την πρόληψη της σοβαρής νόσου, τονίζοντας ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερο από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
  • Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
  • Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, κάθε μέλος της ΕΔΕ, να έχει ως προτεραιότητά του, την ενημέρωση κάθε ατόμου με το οποίο έρχεται σε επαφή (ασθενή, φίλο, συγγενή, κ.ά.) που μέχρι σήμερα δεν έχει εμβολιασθεί ή έχει εμβολιασθεί πριν από 3 μήνες ή/και περισσότερο, αλλά και για τη σημαντικότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, ώστε να εντατικοποιηθεί η προσέλευση των πολιτών στην εμβολιαστική διαδικασία.

Είναι απαραίτητο, στην παρούσα φάση, όλοι να κατανοήσουν ότι ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος για τη συνέχιση της κανονικότητας, για ένα καλό και ασφαλή χειμώνα.

Σεβόμενοι την ανασφάλεια ή τον προβληματισμό κάθε μη εμβολιασμένου πολίτη, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση όλων για την τεκμηριωμένη ιατρική γνώση και τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε κάθε ανεμβολίαστος πολίτης να εμβολιαστεί άμεσα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΕΔΕ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Α. Μαυρογιαννάκη

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κ. Μακρυλάκης

Δείτε εδώ την πρωτότυπη ανακοίνωση

Top