Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η απώλεια βάρους πιθανώς να προλαμβάνει την ακράτεια ούρων σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη.

Η απώλεια βάρους πιθανώς να προλαμβάνει την ακράτεια ούρων σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η απώλεια μερικών κιλών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας ούρων σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που συνυπάρχει συχνά με την παχυσαρκία, είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ακράτειας ούρων, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Τα επιπλέον κιλά, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, θεωρούνται επίσης παράγοντας κινδύνου για την ακράτεια ούρων.

Στη νέα μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με διαβήτη που ακολούθησαν εντατικοποιημένο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, έχασαν κατά μέσο όρο 7.7 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι γυναίκες που έλαβαν μόνο εκπαίδευση για το διαβήτη έχασαν κατά μέσο όρο 0.7 κιλά. Μόνο το 10.5% των γυναικών που έχασε βάρος παρουσίασε ακράτεια ούρων μετά τον ένα αυτό χρόνο, σε σύγκριση με 14% των γυναικών στην ομάδα που δεν έχασε βάρος. Μάλιστα, για κάθε κιλό που έχανε μια γυναίκα, οι πιθανότητες εμφάνισης ακράτειας ούρων μειώνονταν κατά 3%.

Η απώλεια βάρους όμως δεν φάνηκε να βοηθάει ιδιαίτερα τις γυναίκες που είχαν ήδη προβλήματα ακράτειας ούρων κατά την έναρξη της μελέτης.
Η μελέτη θα εμφανισθεί στο τεύχος Μαρτίου του Journal of Urology.

Weight Loss Prevents Urinary Incontinence in Women With Type 2 Diabetes: Results From the Look AHEAD Trial.
Phelan S, Kanaya AM, Subak LL, Hogan PE, Espeland MA, Wing RR, Burgio KL, Dilillo V, Gorin AA, West DS, Brown JS; The Look AHEAD Research Group.
Journal of Urology 2012;187(3):939-944

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top