Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν είναι αξιόπιστο κριτήριο για τη διάγνωση του διαβήτη σε γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν είναι αξιόπιστο κριτήριο για τη διάγνωση του διαβήτη σε γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μόνη της ή σε συνδυασμό με τη μέτρηση της γλυκόζης νηστείας δεν αποτελούν αξιόπιστες μέθοδοι για την αναγνώριση του παθολογικού μεταβολισμού των υδατανθράκων σε γυναίκες που είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 231 γυναίκες που είχαν εμφανίσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ένα χρόνο μετά το τέλος της κύησης οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε καμπύλη γλυκόζης (που θεωρήθηκε η μέθοδος αναφοράς για τη διάγνωση του παθολογικού μεταβολισμού των υδατανθράκων), ενώ μετρήθηκε και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παθολογικό μεταβολισμό υδατανθράκων βρέθηκε να έχει το 46% των γυναικών με βάση τη μέθοδο αναφοράς (καμπύλη γλυκόζης), το 19% των γυναικών με βάση τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και το 38% με βάση τις τιμές του σακχάρου νηστείας. Όταν χρησιμοποιήθηκε σαν κριτήριο ο συνδυασμός των τιμών της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και του σακχάρου νηστείας το 47% των γυναικών βρέθηκε να έχει παθολογικό μεταβολισμό υδατανθράκων.

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είχε πολύ χαμηλή ευαισθησία (23%) για την αναγνώριση των γυναικών με παθολογικό μεταβολισμό υδατανθράκων, ενώ η μέτρηση του σακχάρου νηστείας ή ο συνδυασμός των δύο μετρήσεων (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και σακχάρου νηστείας) είχαν ευαισθησία της τάξης του 83%. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μόνη της ή σε συνδυασμό με τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας δεν επαρκούν για την αναγνώριση του παθολογικού μεταβολισμού των υδατανθράκων στις γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη κύησης.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Diabetes Care.

Hemoglobin A1c Versus Oral Glucose Tolerance Test in Postpartum Diabetes Screening.
Picón MJ, Murri M, Muñoz A, Fernández-García JC, Gomez-Huelgas R, Tinahones FJ.
Diabetes Care. 2012 Jun 11. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top