Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

meditΗ μεσογειακού τύπου και η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και πλούσια σε φυτικές ίνες μη επεξεργασμένα δημητριακά.

Για τη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν για περίπου 11 χρόνια περισσότερα από 22.200 άτομα στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο παρακολούθησης περίπου 2.300 συμμετέχοντες εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη. Οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων εκτιμήθηκαν με ειδικό ερωτηματολόγιο και οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σκορ μεσογειακής διατροφής με κλίμακα από 0 (χαμηλή συμμόρφωση με τη μεσογειακή δίαιτα) ως 10 (υψηλή συμμόρφωση με τη μεσογειακή δίαιτα).

Οι συμμετέχοντες με σκορ μεγαλύτερο από 6 είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους με σκορ μεσογειακής διατροφής χαμηλότερο ή ίσο του 3. Οι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων στη διατροφή τους είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων στη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες με υψηλό σκορ μεσογειακής διατροφής και μικρή πρόσληψη υδατανθράκων είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό σκορ μεσογειακής διατροφής και υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη δείχνει σαφή συσχέτιση μεταξύ μεσογειακής διατροφής και μείωσης του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να αποδειχθεί σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Η μελέτη θα εμφανιστεί στο τεύχος Νοεμβρίου του Diabetologia.

Mediterranean diet and glycaemic load in relation to incidence of type 2 diabetes: results from the Greek cohort of the population-based European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).

Rossi M, Turati F, Lagiou P, Trichopoulos D, Augustin LS, La Vecchia C, Trichopoulou A.

Diabetologia. 2013 Nov;56(11):2405-2413. Epub 2013 Aug 22.

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

 

Top