Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η μη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η μη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

kilaΟι νέες μητέρες που δεν χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης μέσα στο πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 300 γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε έλεγχο πριν την εγκυμοσύνη, 3 μήνες και 12 μήνες μετά τον τοκετό. Η πλειοψηφία των γυναικών (81%) είχαν μεγαλύτερο βάρος 3 μήνες μετά τον τοκετό σε σύγκριση με το βάρος τους πριν την εγκυμοσύνη. Περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών (75%) είχαν χαμηλότερο βάρος στους 12 μήνες μετά τον τοκετό σε σύγκριση με το βάρος τους 3 μήνες μετά τον τοκετό. Το ένα τέταρτο όμως των γυναικών πήρε βάρος στους 12 μήνες μετά τον τοκετό σε σύγκριση με το βάρος τους στους 3 μήνες μετά τον τοκετό και φάνηκε να έχει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων αίματος και της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της απώλειας των κιλών της εγκυμοσύνης μέσα στο πρώτο έτος μετά τον τοκετό.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Diabetes Care.

 

Cardiometabolic Implications of Postpartum Weight Changes in the First Year After Delivery.

Kew S, Ye C, Hanley AJ, Connelly PW, Sermer M, Zinman B, Retnakaran R.

Cardiometabolic Implications of Postpartum Wei… [Diabetes Care. 2014] – PubMed – NCBI 2014 Mar 25. [Epub ahead of print]

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top