Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Θα μπορούσε η ψωρίαση να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2;

Θα μπορούσε η ψωρίαση να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση, μια αυτοάνοση διαταραχή του δέρματος, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Για τη μελέτη συλλέχθηκαν στοιχεία από 108000 περίπου ασθενείς με ψωρίαση και από 430000 περίπου άτομα χωρίς ψωρίαση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν 11% υψηλότερος για τους ασθενείς με ήπια ψωρίαση και 46% υψηλότερος για τους ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Οι λόγοι για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να είναι γενετικοί ή η ψωρίαση μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η παχυσαρκία αποτελεί αδιαμφισβήτητα παράγοντα κινδύνου τόσο για την εμφάνιση ψωρίασης όσο και για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, ενώ η ψωρίαση είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί σε παχύσαρκους ασθενείς. Συνεπώς, οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν ένα υγιές βάρος, το οποίο θα βοηθήσει στην ικανοποιητική θεραπεία της πάθησής τους αλλά και στην πρόληψη του διαβήτη.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top